Blog – Je gezondheid is het waard!

Als ik je de vraag stel: “Wat is je gezondheid waard?” dan denk ik dat je al een soort van antwoord klaar hebt. Zoals: “Heel veel”.  Maar als ik je onder druk zou zetten, om je de vraag echt te laten onderzoeken, waar zou je dan mee komen?

Hier is het verzoek van mij aan jou: Pak een vel papier en schrijf alles op wat je gezondheid je toestaat om te doen. Plak er dan een prijs op. Bijvoorbeeld: elke dag dat je gezond bent, kun je een x aantal euro’s verdienen met je baan of werk. Dit is misschien het gemakkelijkst te berekenen. Schrijf nu de andere dingen op die je leven de moeite waard maken, zoals ‘genieten van je hobby’s, spelen met je kinderen, kleinkinderen of huisdieren, intiem zijn met je partner, jezelf aankleden, je eigen maaltijden maken, etc.’ Wat zijn al die dingen voor jou waard?

Gezond zijn is onbetaalbaar

Je gezondheid, genieten van de activiteiten die je doet en ook lekker kunnen ontspannen is veel waardevoller zijn dan wat je verdient met je loonstrookje. In feite kan het heel moeilijk zijn om een prijskaartje te hangen aan veel van de dingen op je lijst. Sommige zijn zelfs onbetaalbaar.

Dus als je gezondheid zo’n belangrijk goed is, waarom hecht je er dan geen waarde aan? En met ‘er waarde aan hechten’ bedoel ik het eren; met ‘er waarde aan hechten’ bedoel ik iets DOEN om ervoor te zorgen. Waarom denk je dingen als: Ik kan me niet veroorloven om gezond te eten. Ik kan het me niet veroorloven om lid te worden van een sportschool. (Dat is NIET de enige plek om te bewegen.) Ik kan het me niet veroorloven om met iemand samen te werken die me kan helpen uit te zoeken hoe ik echt voor mijn gezondheid kan zorgen op de lange termijn. (Je kunt het je juist niet veroorloven om dat niet te doen.)

Gezond zijn duurder?

Als we even naar de logica van dat laatste argument kijken, dan zien we dat de kosten voor gezondheidszorg in Europa astronomisch stijgen. Waarom? Omdat babyboomers ouder worden, en jongere generaties ziekten krijgen die vroeger kenmerkend waren voor oudere jaren. Maar tot 90% van de risicofactoren van ziekten die we wijten aan veroudering (kanker, diabetes, hart- en vaatziekten) zijn gerelateerd aan voeding en levensstijl keuzes die je maakt elke dag en zijn volledig onder je eigen controle. En laat me je vragen: moet je wachten tot je een diagnose hebt voordat je waarde hecht aan je gezondheid? Neem even de tijd om daarbij stil te staan, en wees eerlijk tegen jezelf. Want het gebeurt maar al te vaak op deze manier.

Als je liever gezonder wilt worden, en langer gezond wilt blijven, weet je dan wat je moet weten? Doe je alles wat je kunt? Als dat niet zo is, dan kan een professional veel voor jou betekenen: https://anoukcoacht.nl/over-anouk/