14 mrt Blog – Eet gezond, voel je gezond!
Het voedsel dat je eet, heeft grote gevolgen voor je gezondheid en levenskwaliteit. Hoewel gezond eten vrij eenvoudig kan zijn, heeft de opkomst van populaire “diëten” en dieettrends voor verwarring gezorgd. In feite leiden deze trends vaak af van de basis voedingsprincipes die het belangrijkst zijn. Dit is een gedetailleerde beginnersgids over gezond eten, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten op voedingsgebied.
Waarom moet je gezond eten?
Onderzoek blijft ernstige ziekten in verband brengen met een slecht dieet. Gezond eten kan bijvoorbeeld de kans op hartaandoeningen en kanker, de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld, drastisch verminderen. Een goed dieet kan alle aspecten van het leven verbeteren, van de hersenfunctie tot fysieke prestaties. In feite heeft voeding invloed op al je cellen en organen.
Als je aan lichaamsbeweging doet of sport, is er geen twijfel mogelijk dat een gezond dieet je zal helpen beter te presteren. Als je je sportprestaties naar het nieuwe niveau wil tillen, neem dan ook eens een kijkje naar sportvasten: https://anoukcoacht.nl/sportvasten/.
Vasten is een eetpatroon waarbij je afwisselend vast en eet. Het bepaalt niet welke voedingsmiddelen je moet eten, maar wel wanneer je ze moet eten.
In dit opzicht is het geen dieet in de conventionele zin van het woord, maar kan het beter worden omschreven als een eetpatroon.
Vasten is normaal
Gangbare methoden voor vasten zijn dagelijks 16 uur vasten of twee keer per week 24 uur vasten. Vasten is al een tijd lang een gewoonte in de menselijke evolutie. Oude jager-verzamelaars hadden geen supermarkten, koelkasten of voedsel dat het hele jaar door beschikbaar was. Soms konden ze niets te eten vinden, dus het kwam geregeld voor dat ze een aantal dagen niets te eten hadden. Als gevolg daarvan ontwikkelden mensen het vermogen om gedurende langere perioden zonder voedsel te kunnen functioneren. In feite is af en toe vasten natuurlijker dan altijd 3-4 (of meer) maaltijden per dag te eten. Vasten wordt ook vaak gedaan om religieuze of spirituele redenen, onder meer in de islam, het christendom, het jodendom en het boeddhisme.
Uitleg over calorieën en energiebalans
In de afgelopen jaren is het belang van calorieën terzijde geschoven. Hoewel het tellen van calorieën niet altijd nodig is, speelt de totale calorie-inname nog steeds een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing en gezondheid. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zul je ze opslaan als nieuwe spieren of lichaamsvet. Als je elke dag minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zul je gewicht verliezen. Als je gewicht wilt verliezen, moet je een vorm van calorietekort creëren. Wil je daarentegen aankomen en je spiermassa wilt vergroten? Dan moet je meer eten dan je lichaam verbrandt. Wil je weten hoe gezond jij op dit moment in het leven staat? Doe de test: https://anoukcoacht.nl/healthscan/
Macronutriënten begrijpen
De drie macronutriënten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze voedingsstoffen zijn in relatief grote hoeveelheden nodig. Ze leveren calorieën en hebben verschillende functies in je lichaam.
Dit zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen binnen elke macronutriëntengroep:
- Koolhydraten: 4 calorieën per gram. Alle zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta en aardappelen. Omvat ook fruit, peulvruchten, sap, suiker en sommige zuivelproducten.
- Eiwit: 4 calorieën per gram. De belangrijkste bronnen zijn vlees en vis, zuivel, eieren, peulvruchten en vegetarische alternatieven zoals tofu.
- Vetten: 9 calorieën per gram. De belangrijkste bronnen zijn noten, zaden, oliën, boter, kaas, vette vis en vet vlees. Veel mensen denken dat vet- en suikervrij eten saai is. Gelukkig zijn er tegenwoordig voedingsmiddelen om je eten nét die extra spice te geven: https://anoukcoacht.nl/product-categorie/callowfit/ ook als je vetvrij wil eten.
En micronutriënten dan?
Micronutriënten zijn belangrijke vitaminen en mineralen die je in kleinere hoeveelheden nodig hebt. Enkele van de meest voorkomende micronutriënten die je moet kennen zijn:
- Magnesium: Speelt een rol in meer dan 600 cellulaire processen, waaronder de energieproductie, de werking van het zenuwstelsel en het samentrekken van spieren
- Kalium: Dit mineraal is belangrijk voor de bloeddrukregeling, de vochtbalans en de werking van je spieren en zenuwen
- IJzer: Voornamelijk bekend om het transporteren van zuurstof in het bloed, ijzer heeft ook vele andere voordelen, waaronder een verbeterde immuun- en hersenfunctie
- Calcium: Een belangrijk structureel bestanddeel van botten en tanden, en ook een belangrijk mineraal voor je hart, spieren en zenuwstelsel
- Alle vitaminen: De vitaminen, van vitamine A tot K, spelen een belangrijke rol in elk orgaan en elke cel in je lichaam.
- Alle vitaminen en mineralen zijn “essentiële” voedingsstoffen, wat betekent dat je ze uit voeding moet halen om gezond te blijven.
Supplementen
De dagelijkse behoefte aan elke micronutrient verschilt van persoon tot persoon. Als je een dieet volgt dat gebaseerd is op echte voeding, met planten en dieren, dan zou je alle micronutriënten die je lichaam nodig heeft binnen moeten krijgen zonder supplementen te gebruiken. Mocht je door je dieet toch tekorten hebben, dan zijn supplementen een oplossing: https://anoukcoacht.nl/product-categorie/suppletie/
Hulp nodig?
Mocht je advies nodig hebben? Dan helpt Anouk jou graag. Tijdens haar opleiding tot sportvastencoach heeft Anouk veel praktische kennis opgedaan. Deze kennis deelt ze graag met je. Ook als je vragen hebt over het opstellen van een detox programma, suppletie of andere gezondheidsvragen kun je altijd bij haar terecht. Neem gerust vrijblijvend contact met Anouk op.